Obs obs utstyrs blogg.

For de av dere som liker mine blogg så er denne kun interessant for andre fotografer som er nyskjerrig på hva jeg bruker eller har et tilfelle av den velkjente syndrome "utstyrssyken"  
Hva tar jeg med til Island,  det er noe dere sikker lurer veldig mye på(he he he)
Til de av dere som gjør det og er nyskjerrig på hva andre bruker av redskap, for å få frem det sine bilder. Dette er det jeg alltid vil ha med meg på en landskaps tur.

Det skal sies at det har tatt 4 + år for å spare til dette og å finne ut hva jeg trenger og ikke trenger. Dette er det jeg alltid må ha med mitt "must have kit". Det som er morsomt med utstyr er at det alltid er en liten utvikling i hva jeg trenger og hva jeg gidder å ha med. Turene er ofte lange og det kan bli tungt da må du stille deg dette spørsmålet. Er det verdt det å bære alt dette eller klarer jeg meg med mindre? Det er mange som bruker mye mindre utstyr og det er fint for de, men dette er det jeg ser jeg må ha med og jeg bærer det gladlig opp bakker og fjell for å få det resultatet jeg vil ha.

IMG_0965.JPG

Her er listen:

 • Sirui carbon stativ.  
 • Canon 16-35 f2,8
 • Canon 24-70 f2,8 II
 • Canon 70-200 f 4 is
 • Canon 7 d mark II
 • Leefilter nd grad 3,6,9
 • Leefilter hard nd grad 3,6,9
 • Holdere
 • Leefilter circular polarizer
 • Goalzero mobil lader  
 • Canon trigger  
 • Ekstra batterier

Jeg har vokst fra min fotobag og ikke fått kjøpt en ny ettersom jeg er usikker på størrelsen og typen. Så tursekken min er blitt midlertidig løsning. Jeg bruker ofte en eller to av disse innsettene (ICU).

IMG_0964.JPG

De sorte innsettene må jeg bare skryte litt av, de får man i alle størrelser og beskyttelsen og oppbevarings mulighetene er endeløse. De beste innsettene jeg har vært borti.  Der er laget av et firma som heter F-stop og de spesialiserer seg på kamera sekker og utstyr til de. De er rimelige og robuste, noe jeg anbefaler alle fotografer å ha til sitt fotoutstyr.

Sekken er en liten 40 L fra Gregory som er slitesterk og sitter godt. med lomme til drikke, feste til fotostativ og små lommer til  snacks og andre ting man trenger.

IMG_0966.JPG

Pakket sammen i beskyttelse og klar for ICU.

IMG_0967.JPG

Til de som lurer på hva alt er så kommer en liten intro her. 

 

Leefilter.

Holder
Disse er for å holde filteret på plass foran linsa

Nd grad soft
Disse har en myk overgang og er laget for å gjøre den lyseste delen av bilde mørkere så forskjellen ikke er så stor. Flott hvis det er ujevn horisont  

Nd grad hard
Disse gjør samme nytten som de over men de har en hard kant og brukes ved rett horisont.  

Circular polarizer
Denne bruker jeg for å fremheve farger og viktigst av alt fjerne gjenskinn og refleksjoner fra vann og våte overflater. Det fjerner også litt av den tåken som legger seg mot horisonten eller fjell langt unna på dager med sterk sol.

Littlestopper

Dette er et 6 stopp nd filter i glass som øker lukketiden 6 ganger så langt  flott for eksponeringer på 1-8 sec. Veldig bra for bølger og oversyet vær  på dagtid  

Bigstopper

Dette er et 10 stopp nd filter i glass som øker lukketid med 10 ganger så lang tid. Flott for fossefall og bevegelse i skyer lukketiden blir ofte på 15 -25 minutter. Flott på dagtid og kveld.  

Superstopper

Dette er et 15 stopp filter. Som gir 15 ganger lenger lukketid. Helt fantastisk til fine art bilder på dagtid med lukketid på 50-70 min eksponering.  

 

Det skal sies at det finnes mange produsenter av disse typen filter billige og dyre firkantet og runde. det som er viktig med disse filtrene er at de faktisk er nøytrale og ikke gir fra seg farge eller ujevnheter i filteret. Gjør det det blir du sittende med ubrukelige bilder. Så her er det lurt å sjekke litt og investere i noe som tåler bruk og ikke har farge abarasjoner i seg.

Linser.
Linsene mine har sine respektive størrelser for å dekke alt fra vidvinkel til telezoom. To av de har en stor blender som slipper inn mye lys. Dette er viktig for å ta bilder i situasjoner med lite lys. Og for å separere objektet fra bakgrunnen. 

 Canon 16-35 f2,8

Dette er en linse som er utrolig skarp og som dekker meg på vidvinkel, med 16 -35mm har jeg muligheten til å justere akkurt som jeg vil. Jeg foretrekker zoom linser over fast optik (en størrelse på bilde). Det som er viktig er å ikke ha for stor zoom spenn dvs fra x-x, det gør at kvaliteten på bilde ikke blir like skarp. Her finnes det også mange løsninger fra 8-16mm, 11-20mm, 14-24mm. Finn den som passer for den stilen og den type foto du gjør. Jeg vil heller ta flere bilder med denne og så sette de sammen senere, en å gå for noe med større spenn som nevnt over.

16-35 f 2,8

Canon 24-70 f 2,8

Denne linsa er en arbeidshest og noe av det råeste jeg har brukt til dags dato. Alt er skarpt med denne linsa og de fargene og kontrastene jeg får fra denne er i en klassse for seg. Den kan brukes til alt fra portrett til lanskap og er bygget som en tanks. Alle mine linser er vær beskyttet, noe som gjør at jeg kan bruke de når jeg må og ikke når været er bra. 

24-70 f2,8

Canon 70-200 f4 is

Her finnes det mange varianter med og uten is (bilde stabilisator) og med større blender åpning(f2,8 f4). De er også tyngre og mye dyrere. Denne er mitt i blinken for meg, den er lett, skarp og har bildestabilisator. Så når jeg skyter håndholdt med denne er bilden skarpe. Dette er viktig på alle linser over 150mm ettersom de zoomer så mye at selv små vibrasjoner gjør kanter myke og bilder ubrukelig. Jeg gikk noen runder før jeg fant ut at jeg vil ha denne og ikke den uten is. Det meste jeg tar av landskap er på stativ så det er ikke viktig der da står alltid utstyret stille, men når jeg ikke kan bruke stativ så vil jeg ha denne hjelpen. Det fikk jeg sett nå i helgen da jeg tok bilder av min datters første fotball cup. av 498 bilder var bare to uskarpe.

70-200 f4

Sist men ikke minst mitt kamera.

Canon 7d mark II.

Dette kamera kjøpte jeg for to år siden for å bytte ut mitt første speilrefleks Canon 550 d. Begge er ASPC sensor kamera. Dvs. litt mindre bildesensor noe som gjør at man får litt mer zoom effekt av linsene. Man må gange med 1,6 for å få riktig mm brennvidde på linsene. Fordelen med dette er at men får en automatisk større zoom linse en fullformat sensor så man når lenger. Bakdelen er at vidvinkel ikke blir like vid, men det overlever jeg det gjelder bare å gå en meter bakover så er det løst. Denne har bra videomuligheter og eget timlaps program i menyen, samt tar 10 bilder i sekundet noe som gjør at jeg altid får med meg det jeg skal. Den er også velegnet i dårlige lysforhold og er veldig robust bygget. Motparten til denne i fullformat er Canon 5 d mark III og den koster det dobbelte. Så da er den utelukket inntil jeg begynner å tjene store summer på det jeg gjør her.
 

PS. Jeg har lenge fundert på andre måter å nå dere og engasjere dere på. Nye måter vise innhold som gjør at dere forstår meg bedre eller blir bedre kjent med meg og min prossess. Kanalen jeg snakker om er en Youtube kanal, men jeg må skille meg litt ut og samtidig engasjere dere og jeg er ikke helt sikker på hvordan å gjøre det enda. Dette er innhold og diskusjon for en annen bloggpost en annen gang. 

 

For nå sier jeg hade og ha en fin dag.

Håvard